Allt fler unga och kvinnor hamnar i ett spelmissbruk. Att så många är beroende av spel, har enligt många blivit ett stort folkhälsoproblem.

Att spela är kul, det håller nog de flesta med om. Vissa tycker att spel är så kul att det blir deras största hobby. Men som med så mycket annat, är det viktigt att spela med måtta. Det finns nämligen alltid en risk att man hamnar i ett spelberoende när man spelar för pengar. Och faktum är att allt fler, speciellt unga och kvinnor, hamnar i ett spelmissbruk som är svårt att ta sig ur.

Många kvinnor söker hjälp

På vf.se kan man läsa att andelen kvinnor som söker hjälp för sitt spelberoende ökar kraftigt och det är nästan dubbelt så många som söker hjälp nu jämfört med för några år sedan. Under 2012 var det exempelvis hela 355 personer som sökte hjälp för första gången hos Spelberoendes förening i Malmö, Göteborg och Stockholm. Av dessa personer var 67 stycken kvinnor, vilket innebär 19 procent. Att många kvinnor sökte hjälp för sitt spelmissbruk märktes även i Borlänge, Halmstad, Umeå, Luleå och Västerås där föreningar även finns.

Stort folkhälsoproblem

Varför så många kvinnor blivit spelberoende tror man på Spelberoendes riksförbund beror på att mycket spelreklam riktats till kvinnor de senaste åren. De på Spelberoendes riksförbund ser också att spelberoendet är ett av våra största och mest växande folkhälsoproblem. Man riktar även kritik mot staten och att de under de senaste tio åren inte har satsat något på att motverka och förebygga de konsekvenser som uppstår av spelmissbruk.

Tips för spelberoende

Oavsett om man är man eller kvinna, kan det alltså vara svårt att ta sig ur missbruket eftersom det inte finns så mycket resurser för det. Det finns dock en del saker man kan göra på egen hand:

  • För en dagbok över hur mycket och när du spelar för att få kontroll över det.
  • Sätt upp mål, som att till exempel inte spela nästa dag.
  • Se till att du har någon form av stöd från nära och kära, eller kanske från någon stödförening.
  • Stäng av spelsajter från webbläsaren och gör dig av med datorn i värsta fall.

543543-woman-in-kitchen-using-laptop-las-vegas