Regeringen ska börja utreda den svenska spelmarknaden och se om det är dags att få ett licenssystem på plats. Blir den svenska spelmarknaden reglerad på det här viset, kan det bli läge för staten att sälja Svenska spel.

Om staten inför ett licenssystem för spel kan man bli tvungna att sälja Svenska spel, skriver Dagens Nyheter. Regeringen har nämligen påbörjat en utredning där de ska se över den svenska spelmarknaden och detta kan i slutändan leda till ett licenssystem för spel. I ett sådant här licenssystem där det är konkurrens mellan jämlika aktörer, är det alltså inte helt hållbart för staten att äga och styra ett spelbolag. Om staten säljer Svenska spel eller inte vet vi inte säkert än men i Expressen skriver man att det är svårt för staten att ha ett eget spelbolag vid sidan av privata aktörer.
Större del av spelmarknaden12069377-svenska-spel

Varför man överväger att införa ett licenssystem från allra början har att göra med att de oreglerade spelbolagen tar över en allt större del av den svenska spelmarknaden. De oreglerade spelbolag som det handlar om är väldigt stora aktörer som riktar sig till den svenska marknaden och man kan läsa mer om dem på http://www.slotssidan.com/. Samtidigt som dessa spelbolag ökar sin omsättning, minskar omsättningen för den reglerade svenska spelmarknaden.

EU stämmer Sverige

Ytterligare en anledning till att man vill utreda den svenska spelmarknaden och eventuellt få ett licenssystem, är att EU-domstolen förra året beslutade sig för att stämma Sverige på grund av regleringen av spelmarknaden. Enligt EU-kommissionen har nämligen Sverige brutit mot de regler som finns i EU och man har gång på gång lovat att åtgärda detta, vilket man hittills inte har gjort, skriver Göteborgs-Posten. Läget är just nu ohållbart och det börjar man från regeringens sida att förstå.